Memoriale

Casa Memoriala „D. Panaitescu Perpessicius”

MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

 

 


PROGRAM DE VIZITARE

 • Miercuri - Duminică
  09,00-17,00
  Octombrie - Aprilie
 • Miercuri - Duminică
  10,00-18,00
  Mai - Septembrie
 • Luni - Marţi
  închis tot timpul anului, cu excepţia zilelor în care au loc manifestări culturale.

 

Dumitru Panaitescu - Perpessicius 1891-1971 (poet, profesor, publicist şi eseist, istoric şi critic literar; exeget şi editor al operei eminescene)

Şi-am revăzut aievea: umila mea căsuţă, Pe-acelaşi promontoriu cu-aceeaşi perspectivă… Perpessicius, Mirajul planului oraşului Brăila

Istoricul clădirii 

Cod LMI: BR-IV-m-B-02149 
Vechea casă a familiei Ştefan şi Ecaterina Panaitescu a fost construită în jurul anului 1890. Pe strada Cetăţii la nr. 49 s-a născut, la 21 octombrie 1891 şi a locuit, până în toamna lui 1910 când devine student al Facultății de Filologie modernă a Universităţii din Bucureşti, Dumitru S. Panaitescu, cel care şi-a adăugat ulterior pseudonimul Perpessicius. D. Panaitescu-Perpessicius va mai locui în casa părintească în intervalul 1 septembrie 1920 – vara lui 1921, perioadă în care a ocupat catedra de Limba română şi Limba franceză la Şcoala Normală de Băieţi “Sf. Iosif” din Brăila. Revenirile la Brăila sunt destul de puţine, ultima în 1945; cu toate acestea, legăturile cu oraşul natal vor fi menţinute permanent. 
În casa părintească va continua să locuiască, până la trecerea în nefiinţă, mama sa, Ecaterina Panaitescu. În 1971, după moartea lui Perpessicius, pe faţada imobilului (atunci cu nr. 58), a fost amplasată o placă comemorativă. Încercările de a transforma locul pe care era situată casa în unul destinat amplasării de garaje au fost abandonate în urma protestului unor brăileni, iubitori ai istoriei si culturii Brăilei. Din 1977 clădirii i se atribuie funcţiunea de muzeu. Casa memorială este închisă după 1990, necesitând reparaţii. Cu această ocazie se reface corpul din curte - conceput pentru depozite şi sală de relaţii cu publicul şi se construieşte, ca element de mobilier de exterior, chioşcul. În adâncimea spaţiului neconstruit este amplasat bustul în marmură al lui Perpessicius, realizare a artistului de origine brăileană Nicăpetre.

Istoricul expoziţiei În acest spaţiu, în 28 octombrie 1977, urmare a unei donaţii din partea fiului, Dumitru D. Panaitescu, donaţie constând în cărţi (în număr de 791), documente şi mobilier s-a deschis Expoziţia memorială cu caracter permanent „D. Panaitescu-Perpessicius”. Expoziţia a fost organizată în două săli: una foto-documentară, cea de-a doua, o reconstituire a camerei de lucru a lui Perpessicius. Anul 1982 a însemnat achiziţionarea unei mari părţi din biblioteca perpessiciană (7000 cărţi), la care s-au adăugat colecţii de ziare şi reviste şi alte câteva piese de mobilier. Odată cu inaugurarea, în 1994, a noului corp de clădire, a fost redeschisă expoziţia de bază “Dumitru Panaitescu-Perpessicius”, prilej cu care a fost organizată o a treia sală, în care au fost expuse o parte din manuscrise și desene realizate de Perpessicius (proiect expozițional Zamfir Bălan). În anul 2008 s-a gândit o nouă formulă de prezentare a materialului iconografic din sala documentară, criteriul fiind cel al reperelor biografice, iar în 2010, în urma finalizării operaţiunilor de restaurare a câtorva piese de mobilier s-a reconstituit camera adolescentului Dumitru P. Panaitescu (proiect expozițional Elena Ilie). S-a amenajat totodată un spaţiu pentru expoziţii temporare Anul 2015 a pus în operă o nouă formulă expozițională prin integrarea și valorificarea sistematică a unor piese din patrimoniul existent și a unui set de piese achiziționate; s-a regândit expunerea din sălile care refăceau interioare (biroul si dormitorul) iar fosta sală documentară a fost imaginată și realizată acum drept cameră de primire a oaspeților. Vizitatorul este introdus în atmosfera de casă, de casă memorială prin lucrurile personale ale lui Perpessicius - baston, umbrelă, basc -, expuse în antreul median al imobilului. Autorii proiectului expozițional, Elena Ilie și Zamfir Bălan. Dintre piesele expuse, semnalăm: caiete manuscrise ele ediţiei eminesciene şi ale Lecturilor intermitente, desenele de autor, caietul de teză din cls. a VII-a de liceu, cărţile cu dedicaţie, volumele de autor, fotografiile document, dispozitivele optice, biroul - ce poartă amintirea anilor de război, uniforma de soldat, ceasul deșteptător, aparatul de fotografiat, portrete ale lui Perpessicius realizate de artiști plastici ai epocii. Personalităţi care au vizitat muzeul: Oaspeţi marcanți ai casei au fost: MS Regele Mihai I al României (elev al lui Perpessicius) şi MS Regina Ana a României, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, sculptorul Nicăpetre, acad. Eugen Simion, scriitorii Marin Sorescu și C. D. Zeletin.

Placa comemorativa; amplasată pe fațada casei, în 1971

DECRET REGAL

Decret Regal, emis de Regele Carol I, la 23 august 1881, prin care se autorizează funcţionarea instituţiei muzeale la Brăila