Vernisajul expoziției temporare „FIAT LUX!" - lămpi antice din colecţiile Muzeului Brăilei „Carol I”, la Muzeul de Istorie din Roman

MUZEUL BRĂILEI „CAROL I”

 

 


PROGRAM DE VIZITARE

 • Miercuri - Duminică
  09,00-17,00
  Octombrie - Aprilie
 • Miercuri - Duminică
  10,00-18,00
  Mai - Septembrie
 • Luni - Marţi
  închis tot timpul anului, cu excepţia zilelor în care au loc manifestări culturale.

 


Marți, 3 aprilie 2018, ora 11.00, la Muzeul de Istorie din Roman va avea loc vernisajul expoziției temporare „Fiat Lux!" - lămpi antice din colecţiile Muzeului Brăilei „Carol I”. 
Artefactele au fost selectate și pregătite pentru expoziție de Vasilică Vernescu, conservator în cadrul Secției Arheologie (Muzeul Brăilei „Carol I”). Colecția va fi prezentată de conf. univ. dr. Costin Croitoru, cercetător științific (Muzeul Brăilei „Carol I”) și dr. George Dan Hânceanu, cercetător științific (Muzeul de Istorie din Roman).

***

„Cu rare excepţii, cercetările arheologice din judeţul Brăila nu au semnalat situri greco-romane, astfel că cele mai multe artefacte aparţinând acestor epoci existente azi în colecţia Muzeului Brăilei «Carol I» au fost procurate prin donaţii, achiziţii sau transfer. Această modalitate de îmbogăţire a patrimoniului, de care s-au preocupat cu pasiune și profesionalism Nicolae Harţuche și Florin Anastasiu, a avut ca rezultat și formarea unei extrem de interesante și valoroase colecţii de opaiţe, utilă atât în scop muzeistic, știinţific sau didactic. Aparent modestă din punct de vedere numeric – colecţia însumează doar 52 de piese originale, la care se adaugă și trei imitaţii moderne după modele antice – aceasta acoperă cronologic o perioadă cuprinsă între secolul VI a. Chr. și secolele VI / VII p. Chr., precum și un registru tipologic semnificativ”, cf. Fl. Topoleanu, C. Croitoru, „Lămpile antice din colecţia Muzeului Brăilei «Carol I»”/ „Lampes antiques dans les collections du Musée de Brăila «Carol I»”, Editura „Istros", Brăila, 2015.

DECRET REGAL

Decret Regal, emis de Regele Carol I, la 23 august 1881, prin care se autorizează funcţionarea instituţiei muzeale la Brăila