Laboratorul de conservare şi restaurare ceramică
 

 

Laboratorul de conservare – restaurare ceramică din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I" a fost înfiinţat în anul 1980. A funcţionat iniţial într-un imobil din Calea Călăraşilor nr. 29 până în 1987 când a fost mutat la sediul Muzeului Brăilei din Piaţa Traian nr. 3. Din 1990 a fost mutat la demisolul Casei Colecţiilor de Artă din str. Belvedere nr. 1, iar din 1998 în clădirea Centrului Memorial „Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu”, din str. Caragiale nr. 32. În mai 2004 Centrul Memorial a fost închis (clădirea fiind revendicată) şi laboratorul a revenit în imobilul din Belvedere nr. 1 - actualmente Centrul Cultural „Nicăpetre”, ulterior fiind mutat în clădirea sediului Muzeului Brăilei „Carol I".

Laboratorul de conservare - restaurare ceramică execută lucrări de specialitate pe o mare diversitate de piese din ceramică (antică, medievală, modernă - lut nears, faianţă, gresie, porţelan), cu grade diferite de degradare, majoritatea pieselor provenind din estul Munteniei, respectiv vatra istorică medievală a Brăilei şi judeţul Brăila.
Până în prezent s-a intervenit pe aproximativ 500 de piese. Majoritatea pot fi văzute în expoziţia de bază de la parterul sediului Muzeului Brăilei „Carol I". La executarea lucrărilor de restaurare se folosesc mijloacele tehnice şi soluţiile tradiţionale. Când aceste mijloace sunt ineficiente din punct de vedere tehnic, restauratorul apelează la materiale noi de completare.
Activitatea de restaurare se materializează în următoarele: îmbogăţirea patrimoniului muzeal, studii ale materialului arheologic conservat şi restaurat - publicate în reviste de specialitate din ţară; participarea la sesiunile ştiinţifice de profil; confecţionarea de replici din ghips - după piese originale din expoziţia permanentă - pentru vânzare.
Se experimentează tehnici noi de restaurare, se fac teste si experimente asupra unor răşini pentru asamblarea fragmentelor ceramice şi înlocuirea poliacetatului de vinil sau cu material nou de completare în restaurarea ceramicii şi înlocuirea ipsosului.

 

Expoziţii:

Iunie – iulie 2001, „Patrimoniu salvat” – expoziţie temporară de conservare şi restaurare a patrimoniului muzeal, Casa Colecţiilor de Artă, Brăila.

 

 

***

Până în 2022, din colectiv a făcut parte:

Nechifor Maghiţa

 • Restaurator ceramică
 • Absolventă Colegiul Universitar de Muzeologie, Conservare şi Restaurare, Facultatea de Construcţii, Arhitectură, Urbanism şi Design, Universitatea „Spiru Haret “, Bucureşti
 • Curs Muzeologie, specializarea: Tehnici de cercetare şi conservare a patrimoniului arheologic şi muzeal
 • Expert, Domeniul - „Restaurare ceramică”, Specializarea – „Conservarea şi restaurarea ceramicii din patrimoniul arheologic şi muzeal”, atestat nr. 131 din 29 / 04 / 2004.
 • Participare la 5 sesiuni şi simpozioane naţionale de conservare-restaurare.
 • Lucrări prezentate la sesiuni şi simpozioane:
  - „Determinarea calităţii ceramicii şi cauzele degradării”
  - „Restaurarea de la empiric la ştiinţific”
  „Conservarea şi restaurarea prin analogie a unei cahle medievale, din secolul al XVII-lea, descoperită la Brăila”
  „Conservarea şi restaurarea unui vas din secolul al XIV-lea, descoperit la Brăila”
  - Articole în publicaţiile „Brăila 630”, „Brăila 633”, „Brăila 635”, „Brăila 636”, „Brăila 637”, „Istros”/ 2005, ale Muzeului Brăilei

Te pot interesa

Galerie foto

Cahlă sec. XVI-XVII, Brăila

Cahlă sec. XVI-XVII, Brăila. Foto înainte de restaurare

Farfurie sec. al XIV-lea, Brăila

Farfurie sec. al XIV-lea, Brăila. Foto înainte de restaurare

Farfurie sec. al XIV-lea, Brăila. Foto înainte de restaurare

Google Analytics Alternative