Patrimoniu
Științele naturii | Muzeul Brăilei „CAROL I“
Dincolo de valoarea estetică a unui muzeu, înţelegând prin aceasta relaţia lui cu publicul vizitator prin intermediul pieselor expuse, există o valoare ştiinţifică, cea reală, reprezentată prin patrimoniul cultural.
În patrimoniul ştiinţific al Secţiei de Ştiinţele Naturii sunt cuprinse toate colecţiile formate de-a lungul anilor, de la înfiinţare şi până în prezent. Astfel, în momentul de faţă, Secţia de Ştiinţele Naturii are în patrimoniul său următoarele colecţii, numărând peste 20.000 de piese:
- - Botanică
- - Celenterate
- - Gasteropode
- - Crustacee
- - Insecte
- - Peşti
- - Amfibieni
- - Reptile
- - Păsări
- - Mamifere
- - Geologie
Cele mai reprezentative colecţii din punct de vedere al numărului de exemplare sunt cele de botanică, gasteropode şi insecte. Pe lângă speciile indigene, colecţiile de gasteropode şi de insecte cuprind şi numeroase exemplare exotice din zonele tropicale şi ecuatoriale ale Terrei, la care pe lângă valoarea ştiinţifică se adaugă şi cea estetică. Celelalte colecţii (corali, peşti, păsări, mamifere), deşi nu se remarcă prin numărul mare de specii componente, îşi aduc aportul la întregirea ştiinţifică a patrimoniului secţiei.
dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii