Evenimente

Deschiderea expoziţiei temporare CRISTIAN RADU. SOLO va avea loc sâmbătă, 3 aprilie 2021, ora 12, la Muzeul Brăilei „Carol I" - Galeria „Gheorghe Naum” (Piaţa Traian nr. 3, cu intrare din str. Galaţi)

        Cristian Radu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, este cel mai activ dintre graficienii brăileni. Are o solidă formaţie profesională, dobândită în familie (tatăl, Ion Radu, a fost  pictor), în învăţământul superior, - este absolventul Secţiei Grafică a Facultăţii de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu”, din Iaşi, licenţă şi masterat-, şi pe cont propriu, artistul fiind un cercetător împătimit al tehnicilor, un virtuoz al compoziţiei şi un colorist subtil.  
        Cristian Radu are în palmares douăzeci de expoziţii personale, organizate de galerii şi muzee din Brăila, Galaţi, Iaşi, Târgovişte, Ploieşti şi Bucureşti şi zeci de participări la expoziţii de grup, concursuri şi saloane naţionale şi internaţionale. I-au fost selectate lucrări pentru Bienalele „Ion Andreescu”, Buzău (2006, 2010-2020); „Lascăr Vorel”, Piatra-Neamţ (2007, 2009, 2015, 2017); „Gabriel Popescu”, Târgovişte (2011); „Gheorghe Petraşcu”, Târgovişte (2012-2016); „Camil Ressu”, Galați (2020). 
În anul 2013 a fost invitat la expoziția „Artă şi spiritualitate în spaţiul transilvan”, itinerată la Szeged şi Budapesta. 
       A fost prezent la Saloanele Astrei, Sibiu (2015); Grafica Românească, Bucureşti (2014-2020); Salonul Mic, Bucureşti (2016, 2017); Salonul Naţional al Artelor „Temeiuri”, Bucureşti (2017); Saloanele Moldovei Bacău-Chişinău (2008; 2012-2020, la care a obținut Premiul Primăriei Municipiului Chişinău în 2014); Salonul Naţional de Plastică Mică, Brăila (2012-2021). 
       În această perioadă participă, în cadrul proiectului „Artă plastică contemporană din România”, inițiat de HXA Art Gallery, la expoziția itinerată în muzee din mai multe orașe: Hunedoara, Deva, Bistrița, Iași, Târgoviște.
       Cristian Radu este profesor la clasa grafică de şevalet a Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu”.

 

CRISTIAN RADU, UN ESTET

Prin titlul expoziției, SOLO, artistul marchează despărțirea de tatăl său, regretatul pictor Ion Radu, ultimele două evenimente fiind organizate împreună: „Tandem”, în septembrie 2019, la Muzeul Județean de Artă „Ion Ionescu Quintus” din Ploiești, și „Duet”, în noiembrie 2020, la Galeria de artă „Nicolae Mantu” din Galați. 
Selecția pentru această expoziție aduce împreună 22 de lucrări, realizate în ultimii trei ani, majoritatea fiind prezentate publicului brăilean pentru prima dată.

 

 

CRISTIAN RADU - STRANGER IN A STRANGE LAND, 2020.

Cristian Radu este un artist singular. Un albatros în captivitate. Interiorizat, solitar, discret. Un străin rătăcit în locuri pustii.  Lumea pictată de Cristian Radu este lumea unui îndrăgostit de  imaginar: cu arhitecturi fanteziste, cu înălțimi și hăuri, cu umbre absorbite în întuneric, cu pasaje spre orizonturi pe cât de ispititoare, pe atât de pline de mister. Lucrarea „Stranger in a strange Land” a fost selectată pentru expoziția „Grafica Românească 2020”, organizată în capitală.

 

dr. Maria Stoica, şef Secţia Artă

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative