Având în vedere tendinţele actuale naţionale şi internaţionale de modernizare şi schimbare a modului tradiţional de prezentare a unui muzeu, s-a pus problema reorganizării Secţiei de Ştiinţele Naturii. Astfel, s-a elaborat un proiect de reorganizare, care, în măsura în care ar putea găsi audienţă la forurile locale de guvernare, ar aduce oraşului Brăila un Complex Muzeal cu o structură menită să-i asigure nu numai un prestigiu local şi naţional, dar şi unul internaţional. 
 
Oraşul Brăila şi locuitorii lui au şi simt nevoia unei schimbări în peisajul cultural din domeniul ştiinţelor naturii. Un Complex Muzeal de Ştiinţele Naturii, care să cuprindă o clădire muzeu cu săli de expoziţie permanentă şi temporară, acvariu, terariu, observator astronomic cu planetariu, un sistem de peşteri artificiale, o Grădină Botanică cu sectoare florale şi sere cu vegetaţie din diferite colţuri ale ţării şi din lume, ar putea fi soluţia care să satisfacă setea de informaţie şi frumos, dorinţa de cunoaştere şi adevăr pentru un număr foarte mare de vizitatori. O astfel de instituţie de cultură, funcţionând ca un adevărat centru de educaţie permanentă, ar aduce nu numai o satisfacţie locală - atât pentru cei care o vor gândi şi construi, cât şi pentru cei care vor beneficia de ea, respectiv publicul vizitator de toate vârstele - , dar şi un prestigiu şi o faimă naţională. Această recunoaştere ar însemna o integrare în marea familie a muzeelor de ştiinţele naturii din lumea întreagă, impusă atât printr-o arhitectură modernă, cât şi prin prezenţa unor elemente de unicitate: acvarii cu peşti de corali, terarii cu faună de nevertebrate, un sistem de 4 peşteri artificiale, labirint floral. 
 

Considerăm că prin acest proiect ne putem gândi la viitor, la viitorul Secţiei de Ştiinţele Naturii, la viitorul unui segment important al vieţii culturale brăilene.

 
dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii
 

 

Te pot interesa

Galerie foto

Mistreţ

Codalb

Raţa sălbatică

Buha mare

Secţia Ştiinţele Naturii. Acvariu

Dumbrăveanca

Secţia Ştiinţele Naturii. Interior

Google Analytics Alternative