Evenimente

Expoziția-eveniment CENTENAR EMILIA DUMITRESCU –  o selecție a celor mai bune și mai reprezentative lucrări de pictură și grafică semnate Emilia Dumitrescu, de la a cărei naștere se împlinesc, anul acesta, 100 de ani –  va putea fi vizitată la Galeria „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I” între 12 iunie și 15 august 2021.

Emilia Dumitrescu ǀ „Peisaj” ǀ 1997 ǀ ulei pe pânză ǀ Muzeul Brăilei „Carol I”.


„Încerc un vast retur în trecut și, cu tonul sincer, pasional și nostalgic al unui protector închipuit, aș dori să salvez de uitare o fărâmă din amintirea acestui spațiu-rai: miracol prin puterea de a recupera din fărâmituri un trecut și crescând mai puternic acolo unde este strivit.” (Emilia Dumitrescu, „Peisaj din Bălțile Brăilei”)
Emilia Dumitrescu și-a asumat dispariția Bălților Brăilei ca pe o catastrofă personală și ca pe o metaforă a propriului destin. Nostalgia pentru acest „spațiu-rai” definitiv pierdut răzbate mai cu seamă din lucrările ei târzii, marcate de conștiința dureroasă a splendorii și a vulnerabilității naturii.
Este cum nu se poate mai potrivit, azi, când sărbătorim Ziua Internațională a Mediului, să oferim o mică „pre-gustare” a expoziției prin care marcăm cei 100 de ani de la nașterea artistei.

Curator: Alina-Ruxandra Mircea

 

 

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative