Evenimente

Brăila este reprezentată la această expoziție fabuloasă și prin artefactele descoperite în Mormântul Princiar de la Găvani, aflate în patrimoniul Muzeul Brăilei "Carol I".
La vernisaj au participat și conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei "Carol I" și dr. Stănică Pandrea, șef Secția Arheologie.
***
Deschiderea oficială - luni, 20 noiembrie, ora 15:00, la Roma, în prezența domnului Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, a doamnei Raluca Turcan, ministru al culturii și a Excelenței Sale doamna Gabriela Dancău, ambasador al României în Italia, precum și a unor înalte oficialități italiene.
Expoziția este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și al Președintelui Italiei.
Evenimentul marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.
Proiectul expozițional este conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii din România, realizat în parteneriat cu Ambasada României în Italia, Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Culturii din Italia, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania, beneficiind de sprijin din partea Ministerului Apărării Naționale din România.
Expoziția prezintă circa 1000 de artefacte din colecțiile a 47 de muzee.
Informații suplimentare, aici: https://www.mnir.ro/deschiderea-expozitiei-dacia.../..

Începând cu 21 noiembrie expoziția este disponibilă publicului larg până pe 21 aprilie 2024, iar cetățenii din România și Republica Moldova au acces gratuit pe toată durata acesteia!
Sursa comunicată: Muzeul Național de Istorie a României.

Expoziția arheologică "Dacia. Ultima frontieră a Romanității", cea mai mare și valoroasă expoziție românească organizată în afara granițelor României în ultimii 25 de ani, a fost inaugurată astăzi, 20 noiembrie, la sediul Muzeului Național Roman – Termele lui Dioclețian de la Roma, care o va găzdui în perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024.
Expoziția a fost inaugurată în prezența ministrei culturii Raluca Turcan și a omologului său italian Gennaro Sangiuliano, a consilierului prezidențial Sergiu Nistor, a senatorului Lucian Romașcanu, fost ministru al culturii, a ministrului culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a ambasadorului României în Italia, Gabriela Dancău, și a celor doi curatori ai expoziției, Ernest Oberlander, directorul Muzeului Național de Istorie a României și Stéphane Verger, directorul Muzeului Național Român.
În marja expoziției, ministrul culturii Raluca Turcan a avut o reuniune bilaterală cu ministrul culturii italiene, Gennaro Sangiuliano.
Aflată sub înaltul patronaj al Președintelui României și al Președintelui Italiei, expoziția marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.
Acest eveniment-fanion constituie apogeul schimburilor culturale bilaterale și reunește peste 1000 de artefacte de la 47 de muzee din România și Republica Moldova, unele dintre acestea fiind expuse în premieră în acest cadru.
Artefactele urmăresc evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie cinci sute de ani (sec. VIII î.Hr. - sec. VIII d.Hr), o mărturie a numeroaselor contacte și schimburi culturale care au avut loc în regiune. Dintre cele mai impresionante artefacte, care vor încânta publicul, amintim: coiful princiar getic din aur de la Coțofenești, șarpele Glycon, brățările dacice din aur, piese din faimosul tezaur de la Pietroasa și donarium-ul de la Biertan.
Expoziția este organizată de Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Culturii din România, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania și Ministerul Culturii din Italia.
Sursa comunicat și FOTO: Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia.

FOTO
FOTO 2
„Dacia. Ultima frontieră a Romanității”. Coiful de la Găvani, județul Brăila, expus la Roma. Articol semnat Marian Gheorghe / Sursa: Obiectiv - Vocea Brăilei

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative