Evenimente

În perioada septembrie - noiembrie 2020, la Muzeul Brăilei „Carol I” - Secția de Științe ale Naturii va fi deschisă foto-expoziția „Plante parazite".
Expoziția prezintă un grup de  plante speciale spunem noi, datorită strategiilor sofisticate și puțin studiate prin care își obțin nutrienții și apa din plantele gazdă. Deosebit este și modul în care aceste plante își detectează plantele-gazdă, și anume prin semnale chimice, folosind niște structuri cunoscute sub numele de haustori. Acest sistem, răspândit la plantele cu flori, a fost descoperit la mai mult de 4.000 de specii din diferite familii de angiosperme.
Plantele parazite (antofite) se împart în două mari grupe, ținând seama de gradul de parazitism pe care-l prezintă: plante semiparazite (hemiparazite) și plante total parazite (holoparazite).
Parazitismul vegetal are un impact major asupra creșterii gazdei, alometriei și reproducerii, ceea ce duce la modificări ale echilibrelor competitive între speciile gazdă și speciile non-gazdă. Produce o serie de efecte asupra gazdelor: unele plante rămân pitice, altele cresc deosebit de mult (de exemplu, coroanele unor arbori se pot ramifica foarte mult); organele florale se pot transforma în stamine verzi sau staminele în petale.
Impactul asupra gazdelor poate afecta și erbivorele, polenizatorii și vectorii de semințe, iar comportamentul și diversitatea acestora sunt adesea strâns legate de prezența și abundența plantelor parazite. Prin urmare, acestea sunt considerate specii cheie. 
Plantele parazite pot, de asemenea, modifica mediul fizic din jurul lor, inclusiv apa din sol și substanțele nutritive, CO2 atmosferic și temperatura și astfel pot fi considerate și ingineria ecosistemelor. 
În flora țării noastre au fost descrise 18 specii parazite aparținând genului Cuscuta care produc pagube importante în culturile de trifoi, lucernă, măzăriche, linte, tutun, sfeclă de zahăr, cartof, hamei, tomate, cânepă etc. 
Dintre acestea, cele mai răspândite specii sunt: Cuscuta campestris, C. trifolii, C. prodanii, Cuscuta europea, C. suaveolens, C. epithimum.

Vă aşteptăm, cu drag, la sediul nostru din Parcul Monument!

dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative