Evenimente

16 aprilie este, din 1935 încoace, o dată comemorativă, în calendarul posterității lui Panait Istrati. În condiții sanitare normale, ne-am fi putut întâlni pentru a vorbi despre ecourile, peste timp ale unei opere cunoscute în toată lumea, de la debutul din 1924, cu Chira Chiralina, și ale unei atitudini exemplare a scriitorului și omului Panait Istrati în raport cu istoria („Spovedanie pentru învinși” , 1929).
Muzeul Brăilei „Carol I” prezintă, în contextul de astăzi, trei discursuri înregistrate semnate de Zamfir Bălan, Viorel Coman și Ștefania Gorzo. 

ÎNTÂLNIRI CU PANAIT ISTRATI. Prezintă: conf. univ. dr. Zamfir Bălan, cercetător.  Video (link)

EDIȚII PANAIT ISTRATI. Prezintă: dr. Viorel Coman, cercetător.  Video (link). Video: Gabriel Stoica (Muzeul Brăilei „Carol I”)

DE CE L-AM CITI PE PANAIT ISTRATI. Prezintă: Ștefania Gorzo. Video (link)

O prezență nouă în studiul și interpretarea operei istratiene, Ștefania Gorzo, absolventă a Universității București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, este stabilită de 11 ani la Bruxelles. A absolvit și Université Libre de Bruxelles, cu o licență în domeniul traducerii și cu un master în limbi moderne. Lucrarea sa  „L’éthique du vaincu dans l’œuvre de Panaït Istrati”  („Etica învinsului în opera lui Panait Istrati” ) a primit premiul facultății pentru cea mai bună disertație a promoției 2019-2020. Actualmente, este coordonatoare de sprijin școlar pentru Serviciul de Prevenție Watermael-Boisfort.
Vă invităm să urmăriți prezentarea unei antologii de texte despre Panait Istrati și despre România, ale scriitorului olandez A. M. de Jong (Zamfir Bălan), o radiografie a edițiilor operei istratiene, pornind de la cea mai recentă (Viorel Coman) și câteva răspunsuri-argument la întrebarea „de ce l-am citi astăzi pe Panait Istrati?” (Ștefania Gorzo).

 conf. univ. dr. Zamfir Bălan, cercetător.

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative