Evenimente

Muzeul Brăilei „Carol I” participă, alături de alte muzee din România – cu piese de patrimoniu din colecțiile Secției Arheologie – la Expoziția-eveniment „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” se va deschide la data de 30 septembrie, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, Regatul Spaniei.
Coordonată de către Muzeul Național de Istorie a României, expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al Preşedintelui României, Excelența Sa Domnul Klaus Iohannis. Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.
Reunind 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, își propune să ofere vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spațiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene. 
Dintre piesele de valoare excepțională ce vor fi expuse în cadrul expoziției, un loc important îl ocupă descoperirile getice timpurii și din perioada clasică a civilizației dacice, începând cu coiful de aur de la Coțofenești, căruia i se vor adăuga tezaurele getice de la Stâncești, Agighiol, Peretu, Bunești, tezaurele dacice de brățări de la Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argint de la Sâncrăieni, București-Herăstrău, Coada Malului, Lupu, dar și unele tezaure de podoabe de argint recuperate de statul român în ultimii ani. 
Piesele prezentate în această expoziție provin atât din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României, cât și din cele ale următoarelor muzee din țară: Complexul Muzeal Național Neamț - Piatra Neamț, Complexul Muzeal Național Moldova - Iași, Muzeul Național al Bucovinei - Suceava, Muzeul Național al Banatului -  Timișoara, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei - Cluj Napoca, Muzeul Național al Unirii - Alba Iulia, Complexul Muzeal Iulian Antonescu - Bacău, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud - Bistrița, Muzeul Civilizației Gumelnița - Oltenița, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan - București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Simion Gavrilă - Tulcea, Muzeul Brăilei Regele Carol I - Brăila, Muzeul Civilizației Dacice și Romane - Deva, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie - Constanța, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie Teodor Cincu - Tecuci, Muzeul Județean Argeș - Pitești, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean Gorj Alexandru Ștefulescu - Târgu Jiu, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Județean Ialomița - Slobozia, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș - Baia Mare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova - Ploiești, Muzeul Județean de Istorie Paul Păltănea - Galați, Muzeul Județean Mureș - Târgu Mureș, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Ștefan cel Mare - Vaslui, Muzeul Județean Vâlcea Aurelian Sacerdoțeanu - Râmnicu Vâlcea, Muzeul Municipiului București, Muzeul Municipal Carei, Muzeul Olteniei - Craiova, Muzeul Romanațiului - Caracal, Muzeul Regiunii Porților de Fier - Drobeta-Turnu Severin, Muzeul Țării Crișurilor - Oradea, Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat - Făgăraș, Muzeul Vasile Pârvan – Bârlad.
______________________________________________________________________
Parteneri media: Televiziunea Română -  Arhiva Media și Documentare, Digi World, Cinethronix
Partener: Asociația Terra Dacica Aeterna – Filiala București
______________________________________________________________________
Clip realizat de M89 Studio Professional Photography Services
Sursa video și text: Muzeul Național de Istorie a României

***

VIDEO LIVE de la Otopeni: Declarații de presă în Baza 90 Transport Aerian cu prilejul transportării unor artefacte în Spania.
O aeronavă a Forțelor Aeriene Române va transporta astăzi, către Spania, artefactele care vor fi prezentate în cadrul expoziției „TEZAURE ARHEOLOGICE DIN ROMÂNIA – RĂDĂCINILE DACICE și ROMANE". 
Muzeul Brăilei „Carol I” participă,  alături de alte muzee din România – cu piese de patrimoniu din colecțiile Secției Arheologie – la Expoziția-eveniment „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”.
***
Expoziția, care reunește 835 de exponate excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România și care va fi deschisă pentru public la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României. 
La încărcarea exponatelor în aeronavă asistă reprezentanți ai conducerii Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale și Muzeului Național de Istorie a României. 
Evenimentul cultural din Madrid, care are loc din 30 septembrie și până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, și face parte din Programul de diplomație publică și culturală dedicat aniversării, în anul 2021, a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei. 
Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al Preşedintelui României, Excelența Sa Klaus Iohannis.

Sursa VIDEO LIVE și text: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Aeronava militară care transportă Expoziția „Tezaure Arheologice din România – Rădăcinile Dacice și Romane” a ajuns pe aeroportul militar Torrejón de Ardoz, Spania.
Cele 835 de artefacte din colecţiile a 39 de muzee din România au fost transportate apoi la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. 
Sursa VIDEO: Ambasada României la Madrid / via Ministerul Culturii. 

Articol semnat Marian Gheorghe / Sursa: „Obiectiv. Vocea Brăilei”.

 

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative