Evenimente

Avem plăcerea să vă invităm miercuri, 31 iulie, la o activitate educativă în cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”, la Galeria „Gheorghe Naum” (intrarea în muzeu dinspre Calea Galați). Vă propunem un tur ghidat al expoziției „Morpho” cu fluturi exotici, filmulețe educative și un atelier creativ.
Invitația este adresată atât copiilor, cât și adulților.
Programul desfășurării activităților (intervale orare pentru care puteți opta):
9.00-10.30
10.30-12.00
14.30-16.00
16.00-17.30
Număr de telefon pentru programări: 0722698276
Vă așteptăm cu drag!

***

7 ore de poveste la „Maratonul fluturilor”, în cadrul expoziției de pictură, grafică și fluturi exotici „MORPHO”, dedicate artistei Rodica Pandele. 
Cei mici împreună cu părinți și bunici au răspuns cu entuziasm invitației noastre. Am explorat fascinanta lume a fluturilor exotici, am vizionat filme educative și am schițat aripi din petale de flori.
A fost o zi plină de culoare, artă și... fluturi!
Mulțumim tuturor participanților!
Echipă: Fatme Nistoroi, muzeograf - Serviciul Relații cu Publicul / Georgiana Papurică, muzeograf și Elena Buzea, referent - Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului.

FOTO1: Cristian Pușcașu, inginer de sistem- Serviciul Relații cu Publicul.

FOTO2: Cristian Pușcașu, inginer de sistem- Serviciul Relații cu Publicul.

FOTO3: Cristian Pușcașu, inginer de sistem- Serviciul Relații cu Publicul.

 

Expoziție de pictură, grafică și fluturi exotici „MORPHO”, dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea artistei RODICA PANDELE.
Speciile de fluturi (lepidoptere) din genul Morpho prezente în cadrul expoziției sunt originare din America de Sud (Brazilia). Acești fluturi locuiesc în pădurile primare din Amazon și de pe lângă Oceanul Atlantic, însă sunt și specii care s-au adaptat pentru a se reproduce într-o mare varietate de alte habitate împădurite.
Mulți fluturi Morpho au aripile, pe partea superioară, în nuanțe superbe de albastru metalic și strălucitor - Morpho anaxibia, Morpho marcus, Morpho portis, și verde, pe partea inferioară, acestea fiind maro. Tot pe partea superioară au un decor ce poate fi asemănat unor ochi. La majoritatea speciilor, masculii sunt colorați, fapt care ajută la comunicarea între masculi. Femelele sunt diferite de aceștia, având un colorit mai tern. Există și specii de Morpho cu nuanțe de portocaliu sau maro închis - Morpho hercules. Unele specii sunt albe - Morpho catenarius.
Fluturii Morpho sunt diurni și teritoriali, buni zburători. Ciclul lor de viață de la ou la fluturele adult durează 115 zile. Fluturii adulți trăiesc 2-3 săptămâni. Ei se hrănesc cu sucurile fructelor fermentate, seva copacilor și chiar nămol bogat în nutrienți. Sunt otrăvitori pentru prădători din cauza toxinelor asimilate din plantele cu care s-au hrănit în stadiul larvar (omizi).
Fluturii Morpho, adesea foarte scumpi, au fost întotdeauna apreciați de colecționarii extrem de bogați. În prezent, sunt în pericol din cauza poluării, fragmentării și reducerii habitatului lor, dar și din cauza capturării excesive, aripile acestor fluturi fiind folosite de-a lungul timpului ca înfrumusețare pentru măștile ceremoniale.
Vă așteptăm cu drag să-i vedeți în expoziția „MORPHO”, pe care o prelungim până pe 18 august!
Georgiana Papurică - muzeograf - Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului/ Fatme Nistoroi - muzeograf - Serviciul Relații cu Publicul/ Elena Buzea - referent - Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului.

Video

 

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative