Evenimente

Deschiderea expoziţiei artistului fotograf Mircea Albuţiu a avut loc marţi, 13 noiembrie 2018, ora 17, la Muzeul Brăilei „Carol I" - Galeria de Artă „Gheorghe Naum".
Expoziţia de la Brăila, organizată sub genericul „Jazzography", conţine 30 de fotografii de Jazz, realizate de Mircea Albuţiu începând cu anul 2011, în care surprinde muzicienii la probele de sunet sau în backstage.
O selecţie din această serie a fost prezentată la Podgorica (Muntenegru) în cadrul Jazz Appreciation Month (2013); la Bucureşti, în Hanul Gabroveni, în cadrul Bucharest Jazz Festival (2015) şi la Braşov, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania (2017).
Fotografiile lui Mircea Albuţiu au fost preluate de mai multe publicaţii. Ele apar pe blogul Leica Camera, în revista culturală online Liternet, în revista foto Love Issue #8, în revista de fotografie contemporana Uncertain Magazine, în cartea Adrianei Cârcu, Jazzstories, precum şi pe copertele albumelor de Jazz ale lui Omar Sosa şi Lucian Ban Elevation.
Cariera lui Mircea Albuţiu a început în anul 2011, cu un proiect derulat la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, unde a documentat fotografic viaţa din culise a dansatorilor de balet. Treizeci de lucrări din seria Inside sunt expuse permanent la sediul acestei prestigioase instituţii de cultură muzicală. În anul 2014 a realizat, tot la Cluj-Napoca, seria New Energy cu fotografii din spectacolul Amor Amores, de Gigi Căciuleanu. Aceasta a fost expusă în 2015 la Galeria Arcade 24 din Bistriţa, iar în 2017 la Teatro Jose Lucio da Silva din Leiria (Portugalia), la Institutul Cultural Român din Lisabona şi la Sala Palatului din Bucureşti, în cadrul Festivalului George Enescu.
Între anii 2015 şi 2017, Mircea Albuţiu a urmat un modul de master film documentar la UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune. În această perioadă a realizat, la Opera Naţională Bucureşti, filmul de scurt metraj Making The Lake, despre punerea în scenă a spectacolului Lacul Lebedelor, cu coregraful Gheorghe Iancu. Filmul său de dizertaţie, Khozyain, a participat la Festivalul SimFest unde a primit premiul pentru cea mai bună producţie destinată minorităţilor etnice.
Filmul a fost proiectat în festivaluri de film din Romania, Elvetia, Macedonia şi SUA.
În prezent, Mircea Albuţiu lucrează la două filme, având ca subiecte muzica de Jazz si dansul modern.

dr. Maria Stoica, şef Secţia Artă

Mircea Albuţiu fotografiat de Ioana Bursan.

Mircea Sorin Albuţiu s-a născut în 1968. 
A început să asculte Jazz la vârsta de 12 ani şi, la puţin timp după, a devenit pasionat de fotografie. 
În prezent lucrează la proiecte personale care, în general, sunt pe termen lung, deoarece fotograful acordă multă atenţie subiectelor. 
Interesul pentru dans şi muzică l-a determinat să se specializeze în aceste domenii, atrăgând atenţia curatorilor şi revistelor culturale.
Mircea Albuţiu este fotograf acreditat la Gărâna Jazz Festival şi la Etno Jazz Festival 2004 şi colaborator permanent al revistei Jazz Compas.

FOTO. Sursa: Cinefeel

VIDEO: Mircea Albuţiu

 

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative