Evenimente

În acest an, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, Secția Istorie Modernă şi Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I", aduce mai aprope de comunitatea locală patrimoniul cultural imobil din Municipiul Brăila, prin prezentarea unor monumente istorice în stil neoromânesc.
Stilul se naște la sfârşitul secolului al XIX – lea din încercarea de a adapta curentul ART NOUVEAU/ARTA 1900 în arhitectura națională. Părintele stilului a fost arhitectul Ion Mincu care l-a experimentat la sfârșitului secolului al XIX – lea. Programul arhitectural se baza pe izvoare tradiționale şi pe folclor la care se adăugau concepțiile stilului 1900. În faza de început primele clădiri au fost vile şi școli care nu depășeau mărimea unui palat brâncovenesc. Inspirat din stilul brâncovenesc noul curent folosește arcadele trilobate, pridvoarele, coloanele alături de elemente decorative din arhitectura rurală, frânghia, spirala vegetală complexă sau includerea în imaginea fațadei a cornișei ca streașină şi a acoperișului. Apogeul de popularitate al stilului a fost în anii 20 ai secolului al XX – lea când sunt ridicate şcoli, instituţii publice şi case particulare. Totodată sub presiunea modernismului se vor simplifica multe din elementele care l-au definit.
În imagini apar, în ordine:
1. Casa „Marcheto”, str. Pensionatului nr. 3 - anul 1900
2. Casa „Constantinescu”, str. Școlilor nr. 26 - anul 1925
3. Casa particulară - Bdul. A.I. Cuza nr. 80 - început sec. XX
4. Casa „Eugen Schileru” - Bdul. A.I. Cuza nr. 180 - anul 1920
5. Casa „Fanciotti” - Bdul. A.I. Cuza nr. 173 - anul 1925
6. Școala „Constantin Sandu Aldea” - str. Gen. Eremia Grigorescu nr. 23 - anul 1923
7. Casa de lângă Palatul Administrativ - Piața Independenței 1A - început sec. XX
8. Școala primară comunală „Spiru Haret” - Șos. Parcului nr. 2 - anii 1923-1925
9. Școala Normală de fete, azi Spitalul „Sf. Spiridon” - str. Pietății nr. 1 - anii 1923-1927.
Echipa: m.a Viorel Stoian, șef Secție; dr. Niculina Dinu, muzeograf; Cătălina Mârza, muzeograf și Daniela Adelina Puia, conservator - Secția Istorie Modernă şi Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I"

FOTO și text: m.a. Viorel Stoian și dr. Niculina Dinu.

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative