Evenimente

Brăila de altădată...
Sursa: „Brăila Modernă – cărţi poştale ilustrate - colecţia Valeriu Avramescu", Editura Istros a Muzeului Brăilei, 2006.

Nicolae Iorga. Sursa foto: Agerpres

BRĂILA, ÎN SCRIERILE LUI NICOLAE IORGA. VIDEO. Realizatori: prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, manager și Gabriel Stoica (Muzeul Brăilei „Carol I").

„Însă iată că zidurile se îndesesc, se înalţă de amândouă părţile stradelor largi. Tramvaie electrice lunecă scăpărând pe şine. Apoi linia de palate se mântuie într-o piaţă, care e miezul Brăilei.
Nici-un oraş din România n-are o astfel de piaţă, şi ea-şi află cu greu păreche chiar în centrele mai mici ale Apusului. În mijloc e un parc desăvârşit întreţinut, care se desface la acest ceas de noapte, subt cerul mânios, în lumina felinarelor ce clipesc slab, ca o masă întunecată. Drumuri o străbat în toate sensurile, şi o înconjură strade neobişnuit de largi, alcătuind un dreptunghi. Clădiri înalte, unele deosebit de monumentale, ca Teatrul Ralli, Otelul Francez, formează zidurile care domină, pe când strade lungi îşi înfundă, în sus, în jos, în stânga, liniile de lumini; cafenelele, cofetăriile, tutungeriile, prăvăliile de stofe, de brânzeturi, de haine, de pălării, librăriile au încă vitrinele lor luminate: cumpărătorii şi clienţii sunt români, greci, italieni ba chiar olandezi din Rotterdam, care cer în franţuzeşte şi englezeşte cărţi poştale cu vederi din Brăila şi lipesc pe ele, cu deosebită plăcere, mărci poştale cu chipul Regelui Carol.“ (extras din Nicolae Iorga, „Din trecutul istoric al oraşului Brăila”, Editura „Istros” a Muzeului Brăilei, 2000).

Film documentar realizat în cadrul proiectului cultural „Un Grec, Doi Greci, Trei Greci... Brăila. Reactivarea memoriei culturale a oraşului Brăila. Cazul Comunităţii Greceşti” – finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – derulat de Muzeul Brăilei, în parteneriat cu Consiliul Județean Brăila și Comunitatea Elenă Brăila.

***

Vă invităm să urmăriți și Sesiunea omagială „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere” organizată de Academia Română cu prilejul sărbătoririi a 155 de ani de la înființare. VIDEO

 

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative