Evenimente

Workshop on-line – scurt raport ilustrat:
„DINCOLO DE COSMOPOLIS: MODERNISM ȘI APARTENENȚĂ ÎN ARTA EUROPEI CENTRALE DIN PERIOADA INTERBELICĂ”
Muzeul de Artă Modernă Varșovia 
Cum ar trebui să arate o istorie a artei moderne în Europa Centrală și de Est, astfel încât să fie coerentă și, în același timp, cuprinzătoare și atentă la fenomenele marginale? Cum s-ar putea ea raporta la autoritarul canon occidental, dar la diferitele canoane naționale? Cât de pertinente sunt conceptele de „originalitate” și „influență” atunci când vorbim despre modernismul creat în afara marilor centre metropolitane?
Acestea sunt câteva dintre întrebările care au ghidat workshop-ul on-line „Beyond the Cosmopolis: Modernism and Belonging in Central European Interwar Art”, organizat în 28 aprilie 2021 de Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și coordonat de Julia Secklehner.
Discuțiile au avut ca punct de pornire doi artiști ale căror traiectorii sunt greu de asimilat istoriei convenționale a artei moderne europene: pictorița și decoratoarea maghiară de origine evreiască Anna Lesznai (1885–1966), despre care a vorbit Julia Secklehner, și pictorul polonez Henryk Streng / Marek Włodarski (1898–1960), prezentat pe larg de Piotr Słodkowski. Ambele exemple invită la o considerare mai atentă a formelor și experiențelor locale ale modernismului, în special acolo unde acestea intersectează aspecte sociale și de identitate etnică și culturală. Alina-Ruxandra Mircea a vorbit despre felurile în care această problematică poate fi aplicată cazului românesc.
Workshop-ul este un eveniment asociat expoziției „Henryk Streng / Marek Włodarski și modernismul evreo-polon” (curator: Piotr Słodkowski), pe care am avut posibilitatea să o vizităm și din care vă prezentăm câteva imagini.

Text și foto: Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf - Secția Artă

Te pot interesa

Galerie foto

Muzeul Brăilei „Carol I”

Google Analytics Alternative